Muistoja kerätään - hanke kiinnostaa

Tiesin jo ennalta, että Virroilla on rock-musiikin saralla tapahtunut paljon. Tämän syksyn aikana olen päässyt asiassa vieläkin syvemmälle ja huomannut tällä saralla tapahtuneen vielä paljon enemmänkin kuin alun perin kuvittelin.

Virtain kansalaisopiston Rock-historiapiirissä olemme käyneet läpi muistoja rautalankabändien perustamisesta tähän päivään. Olemme keränneet listaa paikallisista yhtyeistä, niiden saavutuksista ja levytyksistä sekä tietoja etenkin Hiekkarannalla ja Kisapirtillä esiintyneistä artisteista.

Olemme saaneet myös vierailijoita piiriin kiinnostavien tarinoidensa kera. 19.10.2023 Harri Karvinen ja Frank Harju kertoivat 1980-luvun huippuvuosista sekä omasta toiminnastaan Virtain rock-skenessä. 16.11.2023 kuulimme puolestaan Jari Niskaselta paljon muistoja Rantarockin vusoilta, jolloin hän toimi ulkomaalaisten artistien hostaajana.

Tämän lisäksi arvokasta tietoa ja kiinnostavia muistoja on saatu kerättyä RocktownVirrat-muisteluryhmässä Facebookissa, sekä lukuisista musiikkiaiheisista kirjoista, joissa Virrat tulee eri artistien mainitsemana esiin lähes poikkeuksetta. Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja myös eri puolilta Suomea. Niin yleisöt kuin artistitkin ovat ilmaisseet kiinnostuksensa hanketta kohtaan ja olleet yhteydessä. Hankkeen sähköpostiosoite: rocktownvirrat@gmail.com odottaa myös sinun muistojasi. Niin pientä asiaa ei olekaan, ettetkö voisi siitä meille kertoa.

Paikallislehti Suomenselän Sanomat on tarjonnut lehtiarkistonsa käyttööni. Myös kirjastot ja sähköiset arkistot ovat tarjonneet paljon kiinnostavia tulokulmia Virtain rock-historiaan. Työ on vain kovin hidasta. Odotamme innolla positiivisia avustuspäätöksiä, jotta olisi mahdollista saada enemmän suoria haastatteluja eikä lopullisen julkaisun kanssa tarvitsisi kursailla.

Tietokirjan raakatekstiversiota on kasassa viitisenkymmentä sivua - oikeasti vasta kevyt pintaraapaisu koko laajasta kokonaisuudesta. Kokonaisia vuosikymmeniäkin odotaa vielä päätymistää sivuille. Sisällön suhteen emme halua paljastaa liikaa yksityiskohtia, mutta se voinee jo tässä vaiheessa kertoa, että julkaisu koostuu kahdesta osasta. Osa yksi kertoo siitä, mitä paikkakuntalaiset saivat rockin saralla aikaan ja osa kaksi kertoo siitä, millaista historiaa Suomi-rockin kirkkaimmat tähdet sekä maailmantähdet kävivätkään Virroilla tekemässä sekä millaisia muistikuvia heille jäi.

 

Jive Bunny & The Mastermixers. Rantarock 1990. Kuva: Heli Antila. 




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanoi Rocksin ensimmäinen keikka oli Kisapirtillä

Virtolaisia rokkibändejä 1960-luvulla

Hanke on käynnistynyt omakustanteisesti